Ai o idee pentru o afacere? Fa un plan de afaceri

plan de afaceriMulti viseaza astazi sa isi faca o afacere proprie, nu vor sa mai depinda de un patron, vor sa castige bani multi sa scape de griji si multe altele si considera ca solutia cea mai buna este sa isi deschida o afacere. Dar din pacate sau poate din fericire nu toti sunt pregatiti si nici capabili sa aiba propria afacere si multi nu au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna sa ai propria afacere.

Ai o ideea pentru o afacere si crezi ca este suficient? Ei bine eu am zeci de idei, dar nu le-am dus pana acum la indeplinire, in primul rand timpul nu imi permite sa ma ocup de prea multe simultan, chiar si o singura mica afacere necesita mult din timpul tau, daca angajazi pe cineva faptul ca trebuie sa poti sa ii platesti luna de luna salariul plus taxele la stat reprezinta un alt factor de stres pentru mine, astfel incat nu am curajul sa angajez pe cineva pentru asta.

Daca doresti sa pornesti o afacere primul lucru pe care ar trebui sa il faci o data ce ai ideea pentru afacere este sa faci un plan de afaceri. Cu ce te ajuta un astfel de plan de afaceri? In primul rand vei putea sa evaluezi mai bine afacerea, vei vedea daca este rentabila sa nu, sa vezi care este cifra de afaceri minima de la care investitia este rentabila, vezi care sunt costurile si multe altele.

Dar chiar daca credeti ca ati facut din prima un plan de afaceri perfect, sa stii ca nu este chiar asa, si este recomandat sa revizuiti de mai multe ori planul de afaceri pentru ca veti gasi la fiecare revizuire diferite scapari, calcule gresite, situatii care nu au fost luate in calcul, mai rugati si pe cineva care se pricepe la economie sa mai arunce si el un ochi, astfel incat sa iasa un plan de afaceri cat mai reusit.

Dupa ce ai revizuit de multe ori planul de afaceri, dupa ce ai comparat cifrele din plan cu realitatea din piata poti sa vezi daca afacerea este rentabila asa cum ai gandito sau ar trebui sa o regandesti.

Si inca ceva indiferent cat de mari si-au iesit costurile din planul de afaceri, mai adauga un 10-20 pentru ca sigur ai mai uitat ceva. Eu cand fac un plan de afaceri iau in calcul si scenariul pesimist, vanzare la pret minim, stocuri mai multe decat imi doresc, cresteri de costuri, si daca o simulare pe astfel de sitautii arata ca va merge , atunci consider ca afacerea poate demara.

Eu nu sunt un specialist in afaceri, am doar o cultura generala, si incropesc din mers, si aici gresesc si de asta nu sunt milionar astazi.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.