Baseball-ul, un sport profesionist de echipa

baseballBaseball-ul face parte din gama activitatilor sportive de mare anvergura pe continentul american. El a fost preluat de mai multe tari (Japonia, Coreea de Sud, Republica Dominicana), in Romania, echivalentul acestuia fiind jocul de oina. Numit si hardball, baseball-ul face parte din categoria sporturilor periculoase, avand in vedere faptul ca jucatorii sunt supusi riscului de a fi loviti, cu o viteza de aproximativ 160 de km pe ora, de o minge ce cantareste 165 de grame.

Regulile jocului de baseball

Baseball-ul este un sport de echipa relativ usor in ceea ce priveste tehnica. La fel ca si celelalte activitati sportive de echipa, baseball-ul este o competitie in adevaratul sens al cuvantului. Echipele sunt formate din 9 jucatori fiecare, iar rolul decisiv il au pitcher-ul (cel care arunca mingea, adica baseball-ul) si batter-ul (jucatorul ofensiv care are rolul de a lovi mingea cu un bat rotund, neted, numit round). Scorul acestui sport de echipa este inscris de batter cel care trebuie sa atinga, in fuga, bazele (in numar de 4), o serie de semne aflate la sol. Desfasurarea acestui sport este supravegheata de arbitrii, aflati in numar mare (4, uneori 6) pe terenul de baseball. Acesta din urma este impartit in doua zone mari: terenul interior (infield, cel care contine si cele 4 baze) si terenul exterior (outfield). Punctele inscrise in baseball se numesc „run-uri”.

Baseball-ul: istorie si risc

America este tara in care jocul de baseball-ul a avut un mare succes, de unde si integrarea acestuia in gama sporturilor profesioniste. Campionatele de baseball au din ce in ce mai multi suporteri, motiv pentru care tehnica acestui joc a fost tot mai mult imbunatatita. In secolul XX jocul de baseball a trecut, de la un joc defensiv, la un joc ofensiv in care jucatorii au ca scop lovirea mingii cu cat mai multa putere, de unde si ideea de sport periculos.

Si in Romania se practica baseball-ul, insa aceasta activitate sportiva nu este la fel de populara ca in America. Exista echipe romanesti de baseball, insa prea putini sunt cei care sustin si incurajeaza dezvoltarea acestui sport de echipa.

Un joc de forta, baseball-ul este destul de periculos, avand in vedere forta cu care trebuie aruncata mingea. De aceea, cei care practica un astfel de sport isi asuma riscul accidentarilor grave. Viteza cu care este aruncata mingea poate atinge 160 de km pe ora, ceea ce face sa creasca riscul accidentelor in randul jucatorilor. Din cauza „conflictelor fizice” de pe teren, multi au definit baseball-ul un sport extrem cu un grad ridicat de adrenalina.

Baseball-ul se inscrie in randul activitatilor sportive periculoase. Pentru practicarea unui astfel de sport este nevoie de forta fizica, indemanare, agilitate si viteza in miscare. Daca aveti aceste calitati si curajul de a practica sporturi periculoase, incercati baseball-ul!

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.