Cateva generalitati despre certificatul de performanta energetica

Certificatul de performanta energetica sau CPE este unul din elementele obligatorii pe care trebuie sa le intruneasca un proprietar de locuinta sau cladire. Acesta reprezinta un document tehnic, efectuat pe baza unei evaluari termo-energetice, cu rol de atestare a performantei energetice a constructiei respective in care gasiti date legate de consumul de energie si a devenit un lucru obligatoriu atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice. In cadrul acestui act veti gasi, in detaliu, toate caracteristicile imobilului si ale instalatiilor sale. Veti gasi date referitoare la instalatiile de incalzire, precum si la cele de apa calda sau de iluminare.

Din 2013 este obligatoriu ca toti proprietarii sa detina un certificat CPE, mai ales atunci cand doresc vanzarea sau inchirierea unui imobil, proprietarul avand obligatia de a pune la dispozitie celor care vor sa cumpere sau sa inchirireze o copie a CPE, pentru o cunoastere mai buna a performantelor energetice ale apartamentului sau casei respective. In cazul in care vanzarea se definitiveaza, acest certificat de performanta energetica este cedat noului proprietar.

In general, certificatul energetic se elibereaza pentru imobilele care se afla in constructie si care sunt scoase la vanzare sau inchiriere, precum apartamente, case, birouri, cladiri in scop comercial, dar exista si unele proprietati care sunt scutite de existenta acestui certificat, si aici intra cladirile protejate conform legii, precum cladirile istorice, lacasurile de cult, cladirile provizorii, atelierele si toate acele cladiri folosite in domeniul agricol, cu consum minim de energie. Atunci cand se recurge la vanzare sau inchiriere, performanta energetica a imobilului trebuie sa fie publicata in toate mijloacele media locale, iar daca e vorba despre o cladire deschisa publicului larg, atunci acest certificat este obligatoriu sa fie afisat undeva unde sa fie vazut de public. Tot in momentul vanzarii sau inchirierii, este obligatoriu ca o copie a certificatului sa fie depusa la organul fiscal.

Performanta energetica se calculeaza dupa o metoda de calculare bine stabilita si se exprima prin indicatori numerici; se iau in calcul factori precum izolatia termica, metodele proprii de realizare a energiei,  amplasarea apartamentului in cadrul blocului, din punct de vedere al conditiilor climatice.

Cu cat performanta energetica a unui imobil va fi mai crescuta, cu atat si nota acordata acestuia va fi mai mare, aceasta performanta incadrandu-se intr-o clasa (de la A la G) din cele sapte atribuite consumului de energie. Certificatul de performanta energetica are o valabilitate de 10 ani si poate fi furnizat doar de persoane autorizate numite auditori energetici pentru cladiri.

Auditori energetici autorizati veti gasi aproape in toate judetele tarii, pe internet putand gasi si apela orice auditor, alaturi de care veti gasi si datele de identificare ale acestuia, precum seria si numarul certificatului de atestare, insotite de data de eliberare a acestuia, precum gradul si specialitatea persoanei in cauza.

In prezent, sunt inregistrati peste 1300 de astfel de persoane autorizate pentru a va oferi un certificat de performanta energetica.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.