Ceasul ce va functiona 10.000 de ani

ceas milenar ce merge 10.000 aniIn interiorul unui munte din texas se construieste cel mai scump ceas din lume, despre cei care il construisc spun ca va functiona peste 10.000 de ani fara intrerupere. Costul acestui ceas este urias, peste 42 milioana de ani si doar constructie lui a dura cativa zeci de ani.

Acest ceas are inglobata in el inalta tehnologie. Ideea este un vis al omului ce a fondat amazon.com Jeff Bezos,  pe locul 43 in topul celor mai bogati oameni din lume. Si sa nu va imaginati ca la averea lui uriasa a dat singur toti bani, a adunat banii prin colecte si prin sponsorizari.

Si totusi ce face acest ceas? de ce este el asa de deosebit?

In proiectarea si constructia acestui ceas, sunt implicate 6 companii mari: Applied Minds îi aparține chiar lui Danny Hills si se ocupa de designul mecanismului, The Long Now Foundation este un ONG care va avea grija de întreținerea ceasului, Penguin Automated Systems ofera consultanta in constructia tunelului, Swaggart Brothers Inc. este seful de construcție, Seattle Solstice vor taia piatra ce va alcatui scarile ce inconjoaramecanismul, iar Machinists Inc. vor furniza principalele piese metalice necesare la constructia ceasului.

Mecanismul ceasului va fi montat intr-un tunel vertical de cativa zeci de metri. Turistii se vor cățăra practic în interiorul carcasei pentru a putea ajunge la cadran, punctul superior al intregului ceas. Un sistem de contragreutati format din 75 de discuri enorme tăiate din piatra, fiecare avand 4.500 de kilograme, iar mai apoi roata de armare (echivalentul cheitei de intors ceasul). Discul zimtat, înalt cât o persoană și jumătate, pentru a fi rotit are nevoie de forta a 3 barbati si va avea rolul de a furniza o parte din energia de functionare a ceasului. Daca din diverse motiatii pentru o perioada indelungata, nimeni nu va putea ajunge sa intoarcă mecanismul, Ceasul are un mecanim prin care poate sa „extraga“ singur energia necesara din variatiile de temperatură din vârful muntelui. Diferențele de temperatura dintre noapte si zi sunt destul de mari la acea altitudine, iar o camera special proiectata, va converti dilatarea sau contractia aerului din interior in mișcarea unui cilindru de grafit.

Energia acumulata  de la armarea facuta manual de cei ce il intretin sau prin sistemul solar este apoi transmisa apoi ansamblului de greutăți care, prin mișcarea lui, armează sistemul de gonguri sau mecanismul de măsurare a timpului. Un regulator de dimensiuni impresionante împarte energia în fragmente egale și o transmite sistemului de 20 de roti dintate, care vor calcula melodia unica pe care clopotele o vor canta in interiorul muntelui, în fiecare zi, exact la pranz.

Garantia ca timpul va fi masurat corect o reprezintă un sistem de acordare automată cu miscarea Soarelui care face corectiile de rigoare.

Cadranul este ultimul etaj al ansamblului,  adapostit de o camera separata , cadranul este format dintr-un disc de 2,5 metri în diametru care afiseaza ciclurile timpului astronomic, ținând pasul cu mișcarea Soarelui, a Lunii, stelelor și planetelor și indicându-le în timp real. Pentru a economisi energia, timpul propriu-zis este indicat doar la cerere, după ce vizitatorul va mișca o roată care să armeze mecanismul. Ceasul ticaie o singură dată pe an, iar acul care indică secolul se mișcă o singură dată la 100 de ani. Odată cu scurgerea fiecărui mileniu, un cuc anunță trecerea a 10.000 de ani.

Oare care este rostul acestui ceas?

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. „Costul acestui ceas este urias, peste 42 milioana de ani si doar constructie lui a dura cativa zeci de ani.” cum adica 42 milioane de ani? poate dolari, euro, alta moneda 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.