Conflictul artificial intre secui si romani

Ma uit cu tristete cum diferiti indivizi se straduie sa provoace un conflict artificial intre secui si romani. Poate ca cei mai activi propagandistic in provocarea acestui conflict sunt ungurii, toate cercetarile autentice si serioase considera ca ungurii si secuii au origini diferite, majoritatea spun ca ungurii au origini in triburile hunice  iar secuii sunt de origine turcica, dovada fiind si scrisul de tip runic dar si unele obiceiuri. E adevarat ca a existat o maghiarizare puternica si acum vorbesc majoritatea maghiara si se identifica a fi maghiari, dar inclusiv regatul ungar in documentele vremii faceau distinctie intre unguri si secuii.

Daca erau tot de origine ungara nu erau atatea momente in istorie in care secuii au luptat de partea altor puteri impotriva ungariei.

Orice conflict aduce pierderi de ambele parti, niciodata nu va fi un invingator adevarat in razboi, fiecare din cele doua parti ar trai mai bine daca ar evita razboiul. In razboi mor oameni, unii sunt chiloditi pe viata, si chiar daca una din parti castiga la final, lupta pentru cei morti este inutil, ei tot morti raman, ei nu isi mai pot continua aceasta viata. Iar soldatii chiar si cei invingatori se intorc din razboi plini de rani psihice care le altereaza in mod semnificativ restul vietii, acei fosti soldati plini de psihoze, frici si inadaptalitati vor fi o povara pentru familii, vor produce multe drame in societate, etc.

razboiul dintre secui si romani

Ce sa mai spui de pagube materiale, de exemplu o casa se construieste intr-un an, din banii ce ii castiga un om in multi ani, dar se distruge in razboi cu o singura bomba, o scoala, un spital, un parc, o strada, o fabrica costa multe sacrificii sa le faci dar in timpul razboiului sunt primele tinte ale inamicilor, iar dupa razboi ai nevoie de cel putin 10-20 de ani pentru a ajunge la nivelul de dinainte de razboi, valabil atat pentru invansi cat si pentru invingatori.

Costurile cu armamentul, munitii si restul cheltuielilor de razboi sunt uriase, din acei bani ar fi mult mai usor sa asiguri prosperitate pentru propriul popor indiferent de etnie. Vedeti ce se intampla acum in estul Ucrainei, pot acei rebeli sa fie mandri ca acum sunt indepedenti de Ucraina, dar in acest timp au ramas fara fabrici, fara drumuri, abia  au ce sa manance, majoritatea traiesc in beciuri sau subsoluri, accesul la medicamente si alte  consumabile de baza este un lux pentru ei.

Dar si perioada conflict ideologic si propagandistic aduce multe daune nu doar razboiul propriuzis, priviti ce se intampla in Harghita si Covasna, nicio firma serioasa nu se risca sa faca o fabrica acolo, pentru ca risca sa piarda tot, autoritatile locale de origine maghiara prefera sa cheltuie banii comunitatii pe actiuni propagandistice in loc sa se ocupe de cresterea nivelului de trai.

 

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.