De ce europa nu are propriul sistem GPS

Chiar ma intrebam cu ceva timp in urma de ce UE nu are o retea proprie de sateliti care sa furnizeze date de tip GPS, SUA au fost primii care au facut o retea de sateliti pentru pozitionare globala, chiar daca initial a fost gandita doar pentru uz militar (cam toate marele descoperiri ale SUA au avut initial doar destinatie militara), Rusii au au lansat propria retea de sateliti, chinezii la fel, am auzit ca si indienii lucreaza la asta, iar europa chiar daca se considera leaganul civilizatiei (cred ca japonezii si australienii sunt mult mai civilizati) nu are propriul sistem.

Ma gandeam ca in cazul in care apare un conflict (cel mai probabil economic) intre SUA si UE, SUA poate sa perturbe multe din sistemele de GPS din Europa  doar deregland proprii sateliti, si din ce stiu eu doar SUA are sateliti de acest fel deasupra Europei, probabil si Rusia, dar ei au un sitem diferit si nu prea sunt compatibil cu aparatele GPS folosite de europeni, cel putin asa scrie pe http://www.gpsnavi.ro/.

sistem GPSPresupun ca armatele din tarile vestice au ceva sistem de pozitionare globala, dar acestea nu sunt accesibile de oamenii obisnuiti si nici de firme, iar constructia unei retele noi dureaza ceva timp.

Acum doua zile am citit ca si UE se gandeste la asta si au inceput sa faca cativa pasi spre propriul sistem de navigaţie prin satelit. Astfel e foarte posibil ca in cativa ani, europenii sa nu mai fie dependenti de alte sisteme externe, cum ar fi GPS-ul american.

O comisie a Parlamentului European a aprobat miercuri 18 septembrie 2013 raportul deputatului Marian Jean Marinescu – Implementarea şi operarea sistemelor europene de radionavigaţie prin satelit.

Sincer nu stiu cat timp va dura pana se va lansa primul satelit si nici cat timp pana va exista o retea suficient de mare de sateliti GPS astfel incat sa functioneze totul foarte bine.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.