Felul in care reactionezi spune multe despre tine

Felul in care reactionezi spune multe despre tine. Atitudinea ta in fata altora, felul in care le vorbesti si ii faci sa se simta, spune totul despre tine.

De exemplu, daca ataci sau esti agresiv, le arati celorlalti agitatia ta interioara. Te simti in nesiguranta, te simti inferior, sau vrei sa ii domini ca sa nu te simti tu in pericol, asa ca esti agresiv.

Daca bati in retragere sau incepi sa plangi cand cineva iti vorbeste mai raspicat sau spune ceva ce nu iti convine, arata faptul ca nu ai incredere in tine si in fortele tale, asa ca iti este teama de ceilalti. Prin manifestarea slabiciunii tale iti doresti sa fii protejat de altii si vrei sa fii tratat ca un copil neajutorat.

Daca ii santajezi emotional sau ii manipulezi pe altii ca sa faca ce doresti tu, inseamna ca nu ai atins maturitatea psihica caracteristica unui adult. Incerci sa le induci altora sentimente de vinovatie ori de rusine, sau te bosumfli ca sa iti poti atinge obiectivele pentru ca nu ai incredere in tine ca ai putea altfel. Daca te-ai comporta ca un adult – adica ai fi asertiv, respectandu-te si pe tine si pe ceilalti in acelasi timp, nu ai avea nevoie sa apelezi, ca un copil, la emotiile oamenilor.

Un adult este calm, ferm, hotarat si asertiv. Ii asculta pe ceilalti si le raspunde, fara sa se enerveze, sa planga sau sa incerce sa-i santajeze emotional atunci cand nu ii convine ceva si nici nu le permite altora sa se comporte in acest fel. In raspunsurile sale nu face apel nici la atac, nici la aparare si nici nu foloseste manipularea sau santajul emotional. Pe cat posibil, raspunsurile sale sunt rationale, logice, la obiect.

Atitudinea ta care este? Tu cum alegi sa comunici sau sa reactionezi?

Ursula Sandner

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.