Gasirea Finantarii

surse de finantareOrice afacere are nevoie de o sursa de finantare pentru a se pune pe picioare, chiar daca luam in calcul doar procedurile legale de infiintare a firmei. De multe ori finantarea este asigurata de proprietarul afacerii care investeste in demararea ei, dar ce se intampla atunci cand e nevoie de mai multi bani?

In linii mari exista doua posibilitati: fie gasesti niste creditori, fie gasesti niste investitori care sa vina cu banii dar care vor deveni viitorii parteneri de afacere, coproprietari cu fondatorul.

Ambele variante de finantare sunt folosite pe scara larga si au fiecare, avantaje si dezavantaje.

In primul rand trebuie sa te hotarasti la are dintre cele doua variante vei apela si de ce. In al doilea rand va trebui sa fii realist (nimeni nu va investi alaturi de tine daca nu vei reusi sa il convingi ca este o afacere profitabila din care isi va scoate investitia si va obtine si un castig pe termen lung).

Pentru toate astea ai nevoie de un plan de afaceri clar, realist si profesionist, care sa convinga creditorul sa te imprumute sau, dupa caz, investitorul sa investeasca.

De asemeni trebuie sa stii exact de ce suma ai nevoie. Poate suna banal dar multi au dificultati in a estima costurile reale ale unei afaceri, omit o serie de factori de care se lovesc mai tarziu si realizeaza ca de fapt au nevoie de mai multi bani decat crezusera initial.

Nu trebuie uitat nici riscul pe care si-l asuma oricine contracteaza un credit, inutil sa dezvoltam aici subiectul dar orice credit contractat vine cu o doza ridicata de risc ce poate avea implicatii foarte grave atat asupra viitorului afaceri cat si al vietii personale a antreprenorului.

De regula nevoia de finantare apare la inceperea afacerii (situatie in care este foarte greu de gasit o sursa de finantare) sau in momentul in care se doreste o extindere a unei afaceri existente. In acest ultim caz posibilitatile sunt mai variate, putandu-se opta pentru emiterea de actiuni (in cazul unui SA), vanzarea de obligatiuni, etc.

In cazul firmelor nou infiintate, bancile vor acorda finantare doar dupa o analiza atenta a documentelor pentru a se convinge ca isi vor putea recupera banii, la fel sta situatia si in cazul finantarilor europene. Tocmai de aceea exista firme/birouri specializate care ofera consultanta in vederea intocmirii unor proiecte pentru obtinerea de fonduri.

In concluzie, obtinerea finantarii necesita un plan de afaceri bine pus la punct si o viziune clara pentru ca nimeni nu doreste sa isi ofere banii cuiva care nu are un plan pentru inmultirea lor.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.