Ingrijirea pomilor fructiferi toamna, pentru o recolta viitoare bogata

 

O livada sanatoasa si mai ales una productiva implica desigur numeroase activitati ce sunt facute in mod periodic. Taierea spre exemplu se numara printre acestea. Aceasta poate fi de intretinere, de fructificare sau de formare pentru coroana pomului, mai ales in primii 4 pana la 5 ani de la plantare.

Toamna este un alt moment prielnic cand taierea pomilor este necesara. Nu oricum, ci se respecta anumite conditii. In primul rand, se aplica numai in cazul semintoaselor. Aceasta procedura isi are rostul numai dupa ce pomul a fost complet dezvelit de frunze, deci toamna tarziu. Ce se intampla in caz contrar? Gerul va ataca pomul, iar drept urmare mugurii vor ingheta.

Crengi uscate si curatarea pomilor

Specialistii spun ca toamna se are in vedere inlaturarea crengilor uscate, bolnave, curantand pomii de ramuri rupte. Astfel de actiuni diminueaza daunatorii. Dupa ce au cazut toate frunzele se vor aplica tratamente pomi fructiferi – de regula cu piatra vanata, pentru a dezinfecta. Temperatura exterioara nu trebuie sa fie mai mica de -5˚.

Taierea crengilor cu probleme se va realiza cat mai aproape de inelul crengilor, fara a se rani scoarta. Se vor inlatura de asemenea ramurile pe lungime astfel incat sa se proportioneze ramurile cu rod. De asemenea, se va rari coroana, iar ramurile care nu sunt apropiate se vor inlatura.

Toti pomii se vor taia toamna?

Exista desigur anumite repere. Specialistii din domeniu spun ca astfel de taieri sunt realizate cand se anunta ierni lungi si geroase, intrucat din punct de vedere practic se pare ca exista riscul de a nu avea timp de a aplica astfel de proceduri in primavara. Toata seva bogata din iarna se acumuleaza in extremitati, iar daca acestea se taie, practic se pierde tot ce este important.

Nici in cazul pomilor nici nu se aplica taierea, pentru cei care au coroana inca in formare. Nu in cele din urma arbustii au si ei regulile lor. Pentru soiuri mai sensibile cum este spre exemplu murul, taierea trebuie sa se aplice in luna aprilie.

Atentie la:

  • Eliminarea si acelor ramuri care se intercaleaza, pentru ca la rodire nu toate fructele ajung sa fie uniform atinse de soare.
  • Ramurile care se indreapta spre interior de asemenea trebuie sa fie eliminate.
  • Taierea este oblica, deasupra mugurilor orientati spre exterior.
  • Daca se produc rani in timpul acestor toaletari si au un diametru mai mare de 2 cm zona se va acoperi cu o solutie speciala – aceasta este pe baza de ceara si are menirea sa previna infectarea, stimuland totodata si vindecarea.
  • Nu este exclus ca in primul an dupa taiere recolta sa fie una slaba. Insa acest aspect nu este de speriat si nu trebuie sa minimalizeze importanta toaletarii. Ulterior, recolta va fi mai bogata, compensand.

De fapt care este rostul toaletarii? Sa ofere sansa ca pomii in cauza sa rodeasca corespunzator, sa se maximizeze potentialul lor. In lipsa acestor actiuni pomii vor fi sufocati, supraincalziti de rod, nu vor creste corespunzator si in cele din urma ofera un randament scazut la productie sau chiar nu mai rodesc deloc.

Alte masuri de ingrijire a pomilor toamna

Intretinerea unei livezi nu se opreste aici. Frunzele trebuie sa fie adunate pentru ca adesea rozatoarele isi fac cuib. Acestea se composteaza daca pomul a fost unul sanatos, in caz contrar se ard. Se sapa pamantul pentru ca apa sa ajunga la radacina, iar tulpina se vopseste cu var alb. Aceasta masura ajuta la protejarea tulpinii impotriva incalzirii – se produc dilatatii din cauza fluctuatiilor de temperaturi, de la rece la mai cald, coaja putand fi crapata, iar daunatorii facandu-si loc.

Multi dintre cei care fac asta nu inteleg realul rol sau aplica metoda in primavara, insa acest timp este deja inutil. Scopul real din metoda de vopsire a pomilor tine de protectie si atat, nici macar de scop estetic.

Asadar, pentru a miza pe rod bogat, pomii fructiferi trebuie sa fie ingrijiti incepand din toamna, dupa caderea frunzelor. Masurile luate vor fi in cele din urma direct proportional cu rodirea, cu capacitatea acestora de rodi si de a fi sanatosi. Magazinele de specialitate pun la dispozitie tot felul de produse specifice pentru soiurile de pomi fructiferi ce ar trebui aplicate in toamna.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.