Oamenii cinstiti au nevoie de legea darii in plata

Eu nu inteleg de ce tot sustin diversi bancheri si institutii care ar fi trebuit sa jute oamenii cinstiti ca Legea Darii in Plata ar ave efecte negtive asupra noastra, sau ca vor fi multi care vor trage tepe folosindu-se de aceasta lege.

Uite mai jos o poveste a unui om cinstit -Țăranca Urbană- care a facut credit la banca, a platit avans, a platit cativa ani buni creditul, apoi banca i-a luat casa si o mai considera datoarea inca cu o suma foarte mare de bani. Mai cunosc si eu alte cazuri si mai si, dupa ce a platit 5 ani, banca i-a luat casa omul mai este dator la banca cu exact ace suma pe care a imprumutat-o. Efectiv munceste doar pentru banca, i-au facut proprire pe o treime din venituri si nu se descurca sa-si intretina copilul, el fiind medic iar sotia profesor universitar.

legea darii in plata

Cred că a venit timpul să spun în gura mare de ce am renunțat la presă‬.

Eu sunt unul dintre oamenii sacrificați de criza economică. În 2008, aveam un venit care să îmi permită să achit o rată pentru un apartament de 2 camere. La un moment dat, a trebuit să mă mut de mai multe ori într-un timp foarte scurt, din motive independente de mine, astfel încât am cedat și am zis că dacă tot muncesc non-stop, e vremea să mă mut la casa mea. Așa că mi-am luat-o.

În 2010, salariul meu de jurnalist a fost tăiat atât de mult încât nu am mai fost în stare să-mi plătesc nici măcar jumătate de rată. Motivul invocat de șefi a fost acela că e criză și că eu sunt fată deșteaptă (față de alții), așa că o să mă descurc eu cumva, cu siguranță. Nu m-am descurcat, deoarece minunata doamnă criză s-a adâncit, așa încât după încă 3 ani în care am încercat din răsputeri să îmi achit ratele la zi, pentru că nu am reușit, am fost executată silit.

Nu am plâns în gura mare și nu m-am victimizat, am luat-o ca atare. Am riscat, n-am câștigat. Atunci, însă, am decis că e timpul să mă retrag din presa din care credeam că o să ies la pensie, presă unde rămăseseră destui jurnaliști care nu se descurcau altfel decât făcând tot felul de compromisuri. Eu am refuzat să fac compromisuri, deoarece pentru mine e mai important să am coloana vertebrala dreaptă. Așa că am ales calea sacrificiului, care m-a lăsat și fără banii dați ca rate timp de câțiva ani, și fără casă, și cu datorii, fiindcă eu cumpărasem apartamentul cu un preț și criza l-a adus la jumătate între timp.

De atunci, recunosc că nu am mai reușit să mă mai bucur de nimic așa cum ar trebui să se bucure un om normal. Așa cum nu sunt în stare nici azi să mă bucur, pentru că pur și simplu nu mai am putere, după ce a fost votată Legea dării în plată, care mă scapă de jugul băncii ce mi-a pus poprire pe conturi. Da, blestemata asta de criză economică mi-a luat și dreptul de a mă bucura. Nu pentru că ar fi fost o tragedie, pentru că se putea și mai rău, dar eu cred că e inuman să iei și pielea de pe oamenii cinstiți.

Promit că o să-mi revin.

Și sper că până la publicarea în Monitorul oficial nu se mai întâmple naibii nimic care să întoarcă legea din drum, pentru că nu cred că există cineva (în aceeași situație) care să fi vrut să fie executat silit de bancă. Nimeni nu e nebun să plătească rate și apoi să renunțe la casă de bună voie și să mai rămână și cu datorii. Reaua credință nu e la noi, dau scris aici; eu, una, nu mi-am propus să ajung în situația asta niciodată. Așa a fost să fie.

Mulțumesc domnului avocat Gheorghe Piperea și domnului deputat Daniel Catalin Zamfir, fără de care nu știu ce m-aș fi făcut.

PS1 – Am promis că dacă trece legea, o să fac un film documentar despre dramele oamenilor care sunt în situația mea. Sau care au fost, pentru că unii, între timp, n-au rezistat și s-au sinucis…

PS2 – Creditul meu era în franci elvețieni. Pentru cine cunoaște; altfel nu mai am energie să dau detalii despre cum s-a dublat rata brusc și câte mizerii ascund(eau) comisioanele alea abuzive.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.