Pizza, un preparat candva adresat saracilor, azi adorat pe scara larga

Nimeni nu stie cand a fost preparata, inventata sau consumata prima pizza. Daca azi optam pentru livrare pizza non stop, anumite teorii dateazapreparatul la inceputul erei de piatra. Odinioara se preparau alimente similare cu pizza sub forma de paine plata cu toppinguri . Ceea ce se stie insa este ca incepand din anul 997, termenul de pizza a inceput sa apara in latina medievala.

Pizza a fost mancarea clasei sarace si nu a fost apreciata mult timp. Inainte de descoperirea Americii, pizza era acoperita cu unsos alb. Raffaele Esposito a fost primul bucatar care a adaugat branza la o pizza. A facut acest lucru in jurul anului 1889, in onoarea reginei italiene, careia i-a pregatit o pizza cu rosii, branza de mozzarella si busuioc pentru a reprezenta culorile steagului italian. Este vorba despre pizza Margherita, un produs delicios ce azi poate fi comandat la Gambinos Pizza.

Pizza, asa cum o stim astazi, nu continea rosii initial. Acestea au fost adaugate in reteta dupa descoperirea lor in America. La inceput, multi europenise temeau de tomate si credeau ca sunt otravitoare. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pizza a fost alimentul de baza al saracilor din zona din jurul orasului Napoli. Acestia adaugau rosii la aluatul plat de paine.

Antica Pizzeria Port`Alba este considerata prima pizzerie din Italia. A inceput sa functioneze in 1738 ca un stand simplu in aer liber. Mai tarziu, in 1830, pizzeria s-a extins si a rezultat un restaurant cu mese si scaune, inca functional si in ziua de astazi!

De atunci, zeci de mii de pizzerii s-au deschisin lumea intreaga, iar azi este posibil de comandat si livrare pizza acasa.

Pizza a ajuns in Statele Unite datorita imigrantilor italieni, la sfarsitul secolului al XIX-lea. In cartierele din orasele cu populatie mare de italieni, cum ar fi New York, Chicago, Philadelphia si San Francisco, au inceput sa se deschida mici cafenele in care se vindea si pizza. Prima pizzerie oficiala din SUA a fost infiintata de Gennaro Lombardi in Little Italy, Manhattan. Initial, in 1897, a fost deschis un magazin alimentar, dar mai tarziu, in 1905, acesta a fost transformat in pizzerie

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.