Scurt istoric al rezervatiei de zimbri de la Bucsani

Daca aveti un weekend in care nu stiti ce sa faceti, nu aveti nimic planificat pentru acesta si va doriti sa traiti ceva spectaculos, va indrumam noi pasii catre un loc minunat si linistit.

Un minunat obiectiv turistic pe care e bine sa nu-l ocoliti il reprezinta Rezervatia de Zimbri Neagra, o rezervatie curata si frumos ingrijita din judetul Dambovita.  La 30 km de Targoviste si 80 de Bucuresti, se afla localitatea Bucsani, in care se afla Padurea Neagra, locatia aceasta minunata de peste 160 de hectare, care detine habitatul de zimbri.

Aici veti gasi cea mai mare rezervatie de zimbri din tara noastra, infiintata in anii ’80, potrivit unui portal de stiri din orasul Targoviste, cu rolul clar de a apara aceste animale din calea disparitiei si de a ajuta inmultirea acestor animale, ca mai apoi sa se poata recurge la transferuri catre alte locatii asemanatoare din tara noastra.

Aceasta rezervatie si-a inceput activitatea cu zimbri adusi atat din alte zone ale tarii noastre cat si din alte tari. Lacasul se afla sub grija Ocolului Silvic local, cel care se ocupa de hrana si conditiile adecvate pentru bunastarea acestor animale, avand in grija un numar de 49 de zimbri.

Zimbrii sunt un fel de bizoni, insa putin mai inalti decat acestia care, spre sfarsitul anilor ’90 au fost declarati ca fiind o specie in pericol. Sunt cele mai mari si mai grele animale care se gasesc pe continentul european. Atunci cand se afla la maturitate, adica in jurul varstei de 8 ani, masculii de zimbri pot ajunge la aproape 1 tona iar femelele din aceasta specie pot atinge greutatea de 600-700 kg, ca si inaltime putand ajunge pana la aproape 2 metri. Ca si durata de viata, zimbrii pot trai si pana la 25 de ani.

Daca v-ati planificat deja o vizita la Rezervatia Neagra, va sfatuim sa faceti acest lucru dimineata, dupa ora 9, dar pana la ora 11-12 cel tarziu, caci atunci este momentul in care zimbrii vin pentru suplimentul de mancare. Dar nu intarziati prea mult, pentru ca mai apoi acestia pleaca in padure. Nu veti plati o taxa foarte mare, aceasta fiind doar 4 lei. Intrucat pe zimbru il caracterizeaza sfiala si mandria, este bine sa stati cat mai departe de acesta deoarece nu agreeaza prea mult contactul cu oamenii.

Desi intre zimbri si vizitatori veti gasi un gard mare, de aproape 2 m, care va ofera o oarecare siguranta, e bine sa nu depasiti anumite limite. Zimbrii sunt animale puternice, cu simtul proprietatii foarte bine dezvoltat, unui singur specimen fiindu-i necesare cateva hectare pentru a-si stabili teritoriul.

Daca doriti sa va prelungiti sederea de langa rezervatia zimbrilor,in mijlocul naturii, va puteti inchiria o cabana chiar in apropiere de aceasta locatie.
Ca ultima informatie, tara noastra a pornit o actiune de repunere a zimbrilor in libertate, aceste specii de animale fiind protejate prin lege.

Desi accesul in zona poate fi ingreunat de lipsa indicatoarelor catre aceasta rezervatie, noi zicem ca se merita efortul depus si asteptam sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra viitoare.

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.