Si in Teleorman niste bebelusi par sa sufere de sindrom hemolitic uremic

Sunt de de acord cu Madalina Paxaman. Situatia e grava. Majoritatea populatiei este tinuta in ignoranta. Eu inteleg tinerea in ignoranta prin 2 institutii: scoala si propaganda.

Prima institutie – scoala. Scoala e neatractiva pentru beneficiari, care o abandoneaza. Copiii nu au capacitatea de a se auto-educa. Nu toti sunt Malala. Adultii se pot auto-educa. Printre altele pentru ca au capacitatea de exercitiu, adica aptitudinea de a-si exercita drepturile, in cazul nostru, dreptul de a invata. Cu doua conditii: Sa stie cum? Sa vrea?

Sa stie cum nu prea se poate, in cazul adultilor care au abandonat scoala, pe vremea când nu aveau capacitate de exercitiu. Sa vrea? Cati vor sa mai invete ceva dupa 18 ani? Invatamantul tertiar este cunoscut popular si prin sintagma invatare pe tot parcursul vietii. Invatamantul tertiar are mai multe directii, dintre care doar una este doctoratul. Invatamant tertiar inseamna si invatarea unor competente noi, cum ar fi competentele digitale. Toti cei nascuti pe la jumatatea secolului XX, stiu de ce!

A doua institutie – propaganda, prin componenta ei manipularea. Manipularea este facuta de oameni care dupa ce au absolvit scoala obligatorie, au inteles ca lifelong learning inseamna sa inveti si informal, adica nu neaparat pentru ca sa obtii certificari sau diplome. Ne place sau nu, se pot invata si competente imorale sau amorale.

Sunt perfect de acord cu afirmatia: „pe fond, problema este lipsa de educatie a parintilor”. Facand filmul inapoi, vedem asa: parintii au fost cândva copii, când nu se puteau auto-educa. Azi sunt adulti dar nu stiu cum si nici nu vor sa se mai lase educati.

Sa ne reamintim de la ce am plecat. De la o jignire pe care o persoana, cel mai probabil, educata tertiar a adresat-o propriilor pacienti. Am plecat si de la intreabarea fara raspuns, pana una alta. Cum a aparut si s-a raspandit sindromul hemolitic uremic, migrând din Arges, la Bacau, apoi in Ialomița și de acum, in Teleorman? E lipsa de educatie, limitare stiintifica sau manipulare prin omisiunea unor informatii pe care anumiti profesionisti le tin ascunse. Amoral sau nu, it’s just a job?!

CATALIN BOTEZATU - magazin oficial
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.